Ruokailu päiväkodissa
Hyvinvoiva ja leikkivä lapsi tarvitsee riittävän määrän ravitsevaa ruokaa joka päivä. Lisäksi kasvavalle lapselle on tärkeää, että ateriat nautitaan säännöllisesti ja ruokailuhetket ovat mukavia. Pidämmekin tärkeänä, että ruokailu päiväkodissa on aina hyvä hetki.
Ruokailu päiväkodissa edistää positiivista ruokasuhdetta
Engel-päiväkodeissa tarjotaan kotiruokaa ja mahdollisuuksien mukaan se valmistetaan luomutuotteista. Lounaalle maittavan kotiruoan meille toimittaa Kruunu Herkku, joka valmistaa ateriat tarkoin valikoiduista raaka-aineista. Välipalat valmistetaan päiväkodissa. Noudatamme neljän viikon lounas- ja välipalalistaa, joten eri päivien ateriat ovat aina ennakkoon tiedossa. Perjantaisin on odotettu jälkiruokapäivä, jolloin herkuttelemme kuitenkin maltillisesti.
Otamme päiväkotiruokailussa huomioon erityisruokavaliot. Vanhemmat voivat tuoda turvallisin mielin lapsensa päiväkotiin, vaikka hänellä olisi erilaisia ruoka-aineallergioita. Käymme aina yhdessä vanhempien kanssa läpi ne ruoka-aineet, mitä lapsi voi syödä ja mitä on pakko välttää.
Monipuoliset ateriat antavat energiaa päivään
Leikki, liikunta ja kaikenlainen puuhailu täyttävät lapsen päivän. Siksi on tärkeää, että hän saa myös levätä riittävästi ja syödä monipuolisesti. Riittävän energiamäärän ja ravintoaineiden saanti tuleekin ottaa huomioon jokaisella aterialla. Tämä huomioidaan myös Engelin päiväkotien ruokalistoissa, joiden suunnittelu perustuu valtakunnallisiin varhaiskasvatuksen ravitsemussuosituksiin.
Päiväkodissa ja kotona syötävät ateriat muodostavat toisiaan täydentävän kokonaisuuden. Lapsen on tärkeä saada päivän aikana sopivassa suhteessa hiilihydraatteja, rasvoja, proteiinia, kuituja, vitamiineja ja kivennäisaineita. Näiden tarvittavien ravintoaineiden saannin takaavat parhaiten laadukkaat raaka-aineet ja monipuoliset ruokavalinnat.
Ruokailu päiväkodissa on mukavaa yhdessäoloa
Ruokailu päiväkodissa on sosiaalinen tilanne, jossa opitaan ruokailutapoja ja vuorovaikutustaitoja. Päiväkodin aikuiset toimivat ruokailutilanteissa roolimalleina ja ohjaavat esimerkillään positiiviseen suhtautumiseen ruokaan ja ruokailuun.
Positiiviset ruokailukokemukset edistävät lapsen terveen ruokasuhteen rakentumista. Lapsesta kasvaa aikuinen, joka syö järkevästi ja ymmärtää, että ruoka on ensisijaisesti kehon polttoainetta mutta yhtä lailla myös nautinto. Kannustamme lempeästi lapsia maistelemaan eri ruokalajeja ja tutustumaan uusiin makuihin.
Aina lapsi ei halua syödä, ja usein näin käy päiväkotitaipaleen alussa. Tällöin kokeilemme lapsen ehdoilla erilaisia ruokia ja tuemme lempeällä otteella riittävän ravinnon saantia, jotta energiaa riittäisi päivän leikkeihin. Kun lapselle antaa aikaa, ruoka alkaa maistua ja ruokailusta tulee hyvä hetki.
NELJÄ VIIKON KIERTÄVÄ RUOKALISTA
Tarjoamme mahdollisimman paljon luomutuotteita ja kotimaisia tuotteita tavarantoimittajien toimituskyvyn mukaan.
VIIKKO 1
MAANANTAI :
Lounas: Metsäsienikiusaus, raaste/kauden vihannes/pakastepapu tai herne
Välipala: Luomu kaurapuuro ja hedelmäsose, kauden vihannes
TIISTAI:
Lounas: Lohikeitto, ruisleipä, Oltermanni 17%-juusto, tomaattia
Välipala: Karjalanpiirakka ja munavoi luomumunista, kauden hedelmä
KESKIVIIKKO:
Lounas: Paistettu nuudeli kanalla ja kasviksilla, vihersalaatti, luomu raejuusto
Välipala: Luomu ruisleipä, kalkkunaleike, kurkku, kauden hedelmä
TORSTAI:
Lounas: Puutarhurin broileripihvi, riisi, kahdenkaalingratiini, vihersalaatti
Välipala: Luomu vehnähiutalepuuro, hedelmäsose, kauden vihannes
PERJANTAI:
Lounas: Nakkistroganoff, luomu perunamuusi, vihersalaatti. Jälkiruokana kauden hedelmä
Välipala: Maustamaton luomujugurtti, kotimainen pakastemansikka, kauralese, seesaminsiemen, kauden hedelmä
VIIKKO 2
MAANANTAI :
Lounas: Luomu jauhelihapihvi ja luomu perunamuusi, raaste/kauden vihannes, luomu raejuusto
Välipala: Luomu ruispuuro, hedelmäsose, kauden vihannes
TIISTAI:
Lounas: Hernekeitto, näkkileipä, kalkkunaleike, paprika
Välipala: Moniviljaleipä, Polar 15%-juusto, kurkku, kauden hedelmä
KESKIVIIKKO:
Lounas: Broileriherkkupasta, vihersalaatti
Välipala: Ruisleipä, kalkkunaleike, salaatti, kauden hedelmä
TORSTAI:
Lounas: Fetapinaattiohukaiset, vihersalaatti, luomu raejuusto.
Välipala: Riisihiutalepuuro, hedelmäsose, kauden vihannes
PERJANTAI:
Lounas: Paistettu nuudeli kanalla ja kasviksilla, vihersalaatti. Jälkiruokana pikkuleipä
Välipala: Maustamaton luomujugurtti, ananaspala, vehnälese, auringonkukansiemen, kauden hedelmä
VIIKKO 3
MAANANTAI :
Lounas: Lihapullat kermakastikkeessa, luomu perunamuusi, puolukkasurvos, raaste/kotim.pakasteherneitä
Välipala: Luomu tattarikaurapuuro, hedelmäsose, kauden vihannes
TIISTAI:
Lounas: Lohikeitto, luomu ruisleipä, Oltermanni 17%-juusto, kurkku
Välipala: Lapin rieskanen, Oltermanni 17%-juusto, salaatti, kauden hedelmä
KESKIVIIKKO:
Lounas: Luomu pinaattiohukaiset, puolukkasurvos, vihersalaatti, luomu raejuusto
Välipala: Luomu ruisleipä, HK:n herkkumaksamakkara, paprika
TORSTAI:
Lounas: Gulassipata ja riisi, vihersalaatti
Välipala: Luomu ohrapuuro, hedelmäsose, kauden vihannes
PERJANTAI:
Lounas: Täytetty kanaohukainen, vihersalaatti, luomu raejuusto. Jälkiruokana kuivahedelmä
Välipala: Maustamaton luomujugurtti, kotimainen pakastemustikka, kurpitsansiemen, kauden hedelmä
VIIKKO 4
MAANANTAI:
Lounas: Lindströminpihvi, luomu perunamuusi, varhaisperunasalaatti, raaste/kauden vihannes
Välipala: Luomu kaurapuuro, hedelmäsose, kauden vihannes
TIISTAI:
Lounas: Härkäpapu-gnocchivuoka, kotimaisia pakasteherneitä
Välipala: Luomu ruisleipä, Polar 15%-juusto, kurkku, kauden hedelmä
KESKIVIIKKO:
Lounas: Broilerinfilee tikka masala, riisi, vihersalaatti
Välipala: Moniviljaleipä, kalkkunaleike, paprika, kauden hedelmä
TORSTAI:
Lounas: Ylikypsä uunipossu, luomu perunamuusi, vihersalaatti
Välipala: Luomu 4-viljanhiutalepuuro, hedelmäsose, kauden vihannes
PERJANTAI:
Lounas: Täytetty lohiohukainen, vihersalaatti, luomu raejuusto. Jälkiruokana jäätelö
Välipala: Maustamaton luomujugurtti, hedelmäsose, kauralese, auringonkukansiemen, kauden hedelmä